Filmové ceny Donatellov Dávid ovládla dráma Ja kapitán

04.05.2024 Celý región

Rím 4. mája (TASR) - Dráma o utečencoch "Ja kapitán" režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello). TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Snímka, ktorá sleduje dvoch afrických migrantov na ich ceste do Európy, získala na slávnostnom ceremoniáli v Ríme sedem cien - v kategóriách najlepší film, najlepší režisér, najlepší producent, najlepšia kamera, najlepší strih, najlepší zvuk a najlepšie vizuálne efekty.

"Ja kapitán" (Io capitano, 2023) bol v tomto roku nominovaný aj na americkú Cenu Akadémie (Oscara) v kategórii najlepší cudzojazyčný film, ale vyšiel naprázdno. Na vlaňajšom Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach získal 12 cien.

Komédia "Aj zajtra je deň" (C'e ancora domani, 2023), režisérsky debut Paoly Cortellesiovej, skončil so šiestimi cenami na druhom mieste. Tento čiernobiely film o rímskej rodine v povojnových rokoch bol s viac ako 4,5 milióna predaných vstupeniek komerčne najúspešnejším talianskym filmom minulého roka.

Cortellesiová bola za tento film ocenená aj ako najlepšia herečka v hlavnej úlohe a najlepšia začínajúca režisérka. Ocenenie získala aj ako spoluautorka pôvodného scenára.

Francúzska dráma "Anatómia pádu" (Anatomie d'une chute, 2023) s nemeckou herečkou Sandrou Hüllerovou v hlavnej úlohe získala cenu ako najlepší zahraničný film. Snímka na marcovom udeľovaní Oscarov triumfovala v kategórii najlepší pôvodný scenár.

Donatellovho Dávida odovzdávali už po 69-krát. Soška, ktorú dostávajú víťazi, je zmenšenou kópiou svetoznámej sochy Dávida, ktorú vytvoril taliansky umelec Donatello okolo roku 1440.
 

Vyberte región